Landskap

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(Europa: Swedish translation from English. ~~~~)
m (Correction of typo/syntax/grammar. ~~~~)
Line 219: Line 219:
 
{{paket|image=http://www.stellarium.org/wikiimg/landscapes/fenino.jpg|url=http://www.stellarium.org/files/landscapes/fenino.zip|name=Fenino i Ryssland|author=Jerfolld|license=|compat=0.10.x|description=Mysig rysk by, 50 km nordväst om Tver.}}
 
{{paket|image=http://www.stellarium.org/wikiimg/landscapes/fenino.jpg|url=http://www.stellarium.org/files/landscapes/fenino.zip|name=Fenino i Ryssland|author=Jerfolld|license=|compat=0.10.x|description=Mysig rysk by, 50 km nordväst om Tver.}}
  
{{paket|image=http://www.stellarium.org/wikiimg/landscapes/junost.jpg|url=http://www.stellarium.org/files/landscapes/junost.zip|name=Junost i  Ryssland|author=Jerfolld|license=|compat=0.10.x|description=Planernaja station i Tver, Ryssland.}}
+
{{paket|image=http://www.stellarium.org/wikiimg/landscapes/junost.jpg|url=http://www.stellarium.org/files/landscapes/junost.zip|name=Junost i  Ryssland|author=Jerfolld|license=|compat=0.10.x|description=Planernajastationen i Tver, Ryssland.}}
  
 
===North America===
 
===North America===

Revision as of 15:14, 5 March 2013

Contents

Hur man installerar landskap

När du har hämtat en ZIP-fil med ett landskap från den här sidan, så måste du installera landskapet i Stellarium. Det kan göras på två olika sätt.

Automatisk installation

sGbPYxI.png

Om du har Stellarium 0.10.6 eller en senare version kan du använda funktionen "Lägg till/ta bort landskap" för att installera landskap automatiskt:

 1. Öppna fönstret "Himmel och visningsalternativ" genom att klicka på knappen i det vänstra knappfältet eller trycka ned F4-tangenten.
 2. Gå till fliken "Landskap" och klicka på knappen "Lägg till/ta bort landskap" längst ner.
 3. Fönstret "Lägg till/ta bort landskap" öppnas. Det låter dig installera ZIP-arkiv (filtillägget .zip) som innehåller landskap. Dessutom visar det en lista över användarinstallerade landskap och ger dig möjlighet att ta bort (avinstallera) dem.

Observera att samtidigt som det här gör det enklare att installera landskap, så gör det att du lättare missar allt annat som kan finnas i ZIP-arkivet. Landskapspaket som har sammanställts utan denna funktion i åtanke kan innehålla andra filer, t.ex. alternativa texturer i olika storlekar.

UtuIjZh.png

Manuell installation

Om du använder en tidigare version av Stellarium, så kan du följa dessa steg för att installera ett landskapspaket:

 1. Öppna din filhanterare (t.ex. Utforskaren i Windows) och bläddra dig fram till din användarmapp. Var den finns belägen beror på ditt operativsystem, i t.ex. Windows Vista/7/8 kan du skriva in %appdata%\stellarium i Utforskarens adressfält och trycka på Retur, så kommer du dit. I många operativsystem ligger användarmappen som en dold mapp, så om du inte hittar den, kan du testa att ändra dina visningsinställningar för mappar och filer.
 2. Skapa en undermapp vid namn landscapes i din användarmapp för Stellarium (om den inte redan finns). Adressen dit skall m.a.o. vara %appdata%\Stellarium\landscapes.
 3. Packa upp ZIP-filen med landskapet till mappen landscapes. Om du har gjort rätt skall det skapas en undermapp för varje landskap, om inte får du skapa en undermapp för det nya landskapet enligt adressformatet
  %appdata%\Stellarium\landscapes\Det nya landskapet.

OBS! Äldre versioner av Stellarium (före version 0.9.0) använde en något annorlunda mekanism för att göra landskap. Du hittar en lista över de gamla landskapen på den här sidan.

Från och med version 0.10.5 har Stellarium problem med att på ett korrekt sätt läsa in de äldre typerna av landskap (flerpanelslandskap) om de inte är antingen 8- eller 16-sidiga panoraman. Vissa äldre 4-, 7-, 9- och 10-sidiga panoraman som har konverterats till 8 sidor kan hämtas här (ZIP-filer):

Landskap skapade av användare (efter kontinent)

Vi har landskap för alla de sju kontinenterna (enligt sjukontinentersmodellen: svenska resp. engelska Wikipedia) - inklusive Antarktis!

Interplanetariskt

husband-hill.jpg Husband Hill på Mars Johan Allmän egendom 0.9.x
Johan omvandlade denna Mars-bild från NASA till ett sfäriskt panorama som kan användas med Stellarium. Marsforskningsströvaren Spirit tog bilden under perioden 24-27 augusti 2005. Bildreferens: NASA/JPL-Caltech/Cornell. Läs mer på denna webbsida.
landscape_marsopportunity_thumb.jpg Forskningsströvaren Opportunity på Mars Mike Allmän egendom 0.9.x
Mike lade upp detta paket på forumet. Ännu ett snyggt landskap från Marsforskningsströvaren.
landscape_iss_thumb.png Internationella rymdstationen (ISS) Makc GPL 0.9.x
Landskap skapat m.h.a. skärmbilder och data från det underbara programmet Celestia. Ange projektionsläget till stereografisk, zooma ut till ett brett synfält och för muspekaren nedåt mot marken för att få en snygg, rundad "planeteffekt".
landscape_apollo_11_thumb.jpg Apollo 11:s landningsplats Mathew Myrup i.u. 0.9.x
Detta landskap skapades m.h.a. NASA-fotografier tagna av Buzz Aldrin. Om du tittar ner, så kan du se Buzz fotspår :)
landscape_apollo_17_thumb.jpg Apollo 17:s landningsplats Mathew Myrup i.u. 0.9.x
Detta landskap skapades m.h.a. NASA-fotografier tagna av Gene Cernan.

Afrika

idehan.jpg Idehan Ubari i Libyen Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.10.x
Det här är en panoramavy över öknen vid Idehan Ubari i Libyen.
leptis.jpg Leptis Magna i Libyen Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.10.x
Det här är en panoramavy över teatern i den romerska ruinstaden Leptis Magna. Platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
sahara.jpg Libyska Sahara Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.10.x
Det här är en panoramavy över en plats någonstans mitt i libyska Sahara.
waw-al-namus.jpg Volcano Waw al-Namus i Libyen Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.10.x
Det här är en panoramavy över vulkanen Waw al-Namus i Sahara.
capmasoala_thumb.jpg Kap Masoala på Madagaskar Matthias D. Frei GPLv2+ 0.9.x
Detta panorama fotograferades från den övergivna franska fyren på Masoalahalvöns sydspets på Madagaskar. Det ger en spektakulär vy över Indiska oceanen och Masoalahalvön, som fortfarande till största delen täcks av regnskog. Mer information om den här platsen hittas på den här webbplatsen.
landscape_mbabane_thumb.jpg Mbabane i Swaziland Quinton Reissmann i.u. 0.9.x
Mbabane är huvudstad i det lilla kungadömet Swaziland. Waterford/Kamhlaba är en internationell skola som ligger på en bergssluttning och som är stolt över sin kulturella mångfald. På siSwati betyder Kamhlaba "en värld i miniatyr". Vyn är över idrottsplatsen, där vi brukar ställa teleskopet.
gizapyramids.jpg Pyramiderna vid Giza Ricardo Liberato CC BY-SA 2.0 0.10.x
Visar en vy över pyramiderna vid Giza, med blicken vänd mot nordost. De tre största pyramiderna (från vänster till höger) är Mykerinos, Chefrens och Cheops pyramider. Chefrens pyramid verkar i det här fotografiet vara störst, men i verkligheten är Cheopspyramiden något större än den.

Asien

landscape_everest_thumb.png Mount Everest Makc © 0.9.x
Otroligt vackert panorama över Mount Everests topp, 8 848 m.ö.h. Roddy Mackenzie, som besteg berget 1989, har tagit bilden.
landscape_jantar_thumb.png Jantar Mantar Barry Perlus & Stellarium team CC BY-NC-SA 3.0 0.9.x
Professor Barry Perlus vid Cornell University lät oss använda hans panoramafotografi över ett av Jantar Mantar-observatorierna i Indien för att skapa detta landskap. För mer information om dessa fascinerande vetenskapliga och arkitektoniska verk, gå till jantarmantar.org.

Oceanien

beaumont-hills.jpg Beaumont Hills utanför Sydney i Australien Barry Gerdes GPLv2+ 0.9.x
Barry skapade ett intressant flerbildslandskap med bilder tagna från taket på sitt hus. Du finner en detaljerad beskrivning över hur han gick till väga i Stellariums användarhandbok.
transit-hill.jpg Transit Hill på Lord Howeön utanför Australien Graeme Ewing i.u. 0.9.x
Graeme Ewing skickade in detta panorama över den astronomiskt viktiga och visuellt intagande lokalen Transit Hill, nordost om Sydney i Australien.
landscape_penneshaw_thumb.png Penneshaw på Känguruön utanför Australien Clive Nelson i.u. 0.9.x
Penneshaw är ett litet samhälle vid Känguruöns nordvästra ände, utanför South Australias kust. Norrut syns inloppet till St. Vincentviken och Australiska fastlandet. I öster ligger Penneshaw, västerut, vid horisonten, ligger Kingscote, Känguruöns största stad och administrativa centrum.
landscape_largsbay_thumb.jpg Largs Bay i South Australia, Australien Martin Lewicki GPL 0.9.x
Panoramavy över Largs Bay i delstaten South Australia, komponerad som ett 8-panelslandskap i den gamla stilen. Largs Pier Hotels fasad ligger i SSO och Largs Bays seglingsklubb rakt österut. Piren sträcker sig västerut, mot St. Vincentviken.

Europa

ependes-thumbnail.png Épendes observatorium i Fribourg, Schweiz Nicolas Martignoni CC BY-NC-SA 3.0 0.10.x
Épendes observatorium (46°45′45″N 7°08′22″E) ligger i närheten av Fribourg i Schweiz. Bilderna i det här landskapet togs i augusti 2006. Landskapet kommer i tre olika upplösningar (1024, 2048 och 4096). Filstorleken är runt 2,4 MB.

Obs: Om du har problem med detta landskap (det visas inte p.g.a. att grafikkortet har för liten minneskapacitet), använd dess motsvarighet i den gamla stilen nedan eller använd en lägre upplösning (läs README-filen som kommer med paketet).

ependes-thumbnail.png Épendes observatorium i Fribourg, Schweiz Nicolas Martignoni CC BY-NC-SA 3.0 0.10.x
Épendes observatorium (46°45′45″N 7°08′22″E) ligger i närheten av Fribourg i Schweiz. Bilderna i det här landskapet togs i augusti 2006. Landskapet (i den gamla stilens format) är avsett att användas med äldre konfigurationer, där sfäriska landskap (ovan) inte visas p.g.a. att grafikkortet har för liten minneskapacitet. Filstorleken är runt 2,4 MB.
wurania.png Uraniaobservatoriet i Wien, Österrike Michael Prokosch CC BY-ND 3.0 0.9.x
Uraniaobservatoriet (48°12′41.88″N 16°23′1.53″E) ligger mitt i centrala Wien, Österrikes huvudstad. Det uppfördes 1910 under kejsare Frans Josef I och är landets äldsta, icke-vetenskapliga observatorium som fortfarande används för människors utbildning. Dessa landskapsbilder togs i augusti 2011. Om du lyckas slita dig från stjärnskådandet kan du även se Stefansdomen, pariserhjulet "Wiener Riesenrad" och Donaukanalen. Filstorleken är runt 11,5 MB.
Thumbnail.png Hamnen i La Guardia i Galicien, Spanien Quiero Regresar a mi Planeta CC BY-NC-ND 3.0 0.10.x
La Guardia är ett fiskeläge i Galicien i nordvästra Spanien. Dessa landskapsbilder togs den 19 juli 2008. Hämta en KMZ-fil om hamnen i La Guardia.
Thumbnail.png Slottet i Castro Laboreiro, Melgaço kommun, Portugal Quiero Regresar a mi Planeta CC BY-NC-ND 3.0 0.10.x
Castro Laboreiro är en by i kommunen Melgaço i nordvästra Portugal. Byns slott har anor från 1200-talet. Denna landskapsbild togs den 15 augusti 2010.
Hämta en KMZ-fil om slottet i Castro Laboreiro.
landscape_jungfraujoch_tmb.png Jungfraujochs höghöjdsforskningsstation i Schweiz Christian Waldvogel i.u. 0.10.x
Med sina 3 454 m.ö.h. är Jungfraujoch i Bernalperna Europas högst belägna järnvägsstation, vilket har givit platsen det engelska smeknamnet "Top of Europe" ("Europas krön"). Under mer än 80 år har det även varit hem åt en astronomisk observationsstation. Det sfäriska landskapet skapades utifrån 20 bilder som togs den 29 juni 2008 kl. 10.15, från den nedre terrassen vid Sphinxobservatoriet. Landskapet kommer i tre olika upplösningar (1024, 2048 och 4096).
San_Pietro.jpg Petersplatsen (Vatikanstaten) Gianfranco Mazzani i.u. 0.10.x
Det här är en komplett, högupplöst panoramavy över Petersplatsen i Vatikanstaten.

Gianfranco Mazzani fotograferade detta panorama i juli 2004 med en Nikon Coolpix 8700 och sammanfogade de tio originalbilderna till ett sfäriskt panorama m.h.a. programmet Hugin. Panoramat har därefter delats upp i åtta alfakanalbilder och dimensionerats om till en bredd om 2 048 pixlar, varefter höjden justerats till 32 cm i Photoshop Elements 2.

landscape_rodiano_tmb.png Oljepressen i Rodiano, Italien Christian Waldvogel i.u. 0.10.x
Oljepressen i Rodiano (frantoio Rodiano) ligger vid foten av den bergiga halvön Gargano i Puglia (italienska stövelns "hälsporre"). Några få kilometer uppför bergsvägarna ligger Monte Sant'Angelo, ett berömt stopp på vägen för kristna pilgrimmer på väg till Jerusalem. Stjärnskådning har pågått här under tusentals år; de äldsta gravarna som påträffats i frantoions omgivningar har daterats till företruskisk tid (d.v.s. äldre än ca. år 1000 f.Kr.), och det berömda Castel del Monte ligger inte heller långt bort. Det sfäriska landskapet skapades utifrån åtta ilder, tagna den 20 september 2010 kl. 17.07, från frantoio Rodianos översta terrass. Landskapet kommer i tre olika upplösningar (1024, 2048 och 4096).
muchachos_thumb.jpg Roque de los Muchachos på La Palma, Spanien Uwe Buecher i.u. 0.10.x
Detta högupplösningslandskap sammanställdes i Hugin utifrån 20 fotografier som togs i oktober 2007. Det visar en vy från toppen av det högsta berget på La Palma, en av Kanarieöarna. Du kan se byggnader som tillhör observatoriet Observatorio del Roque de los Muchachos, varav en är Gran Telescopio Canarias (GTC), världens för närvarande största teleskop (10,4 m i diameter).
landscape_egarden_thumb.png Engelska parken i München, Tyskland Rob Spearman, Johan Meuris i.u. 0.9.x
Dessa högupplösta landskapsbilder av Engelska parken (Englischer Garten) i München togs i april 2007 av Rob. Johan hjälpte till med färdigställandet. Resultatet är ett landskap av hög kvalitet.
landscape_egarden_thumb.png Engelska parken i München, Tyskland Rob Spearman, Johan Meuris i.u. 0.9.x
Originallandskapet av Engelska parken har här byggts om av Barry Gerdes till ett landskap i den gamla stilen. Det betyder att det kan användas med grafikmaskinvara som inte kan hantera stora, enskilda texturfiler, samtidigt som det bevarar upplösningen för landskapet (genom att dela upp bilderna till flera filer). Testa det här om originallandskapet av Engelska parken inte läses in på din dator.
voksenlia.jpg Voksenlia i Oslo, Norge Steinar Midtskogen i.u. 0.10.x
Steinar Midtskogen skickade in denna jättelika (17 MB!) sfäriska landskapsbild av Voksenlia i Oslo, Norge (59°58'14N, 10°38'57E, alt=348m). (Fungerar för närvarande inte med version 0.9.0).
observatory-hill-Barry.jpg Calton Hill i Edinburgh, Skottland Friedrich Noelle, Barry Gerdes i.u. 0.9.x
Friedrich Noelle tog en snygg panoramabild över Observatory Hill i Edinburgh, som Barry därefter konverterade till ett Stellarium-landskap.
sight_thumb.jpg Sighthills stensättning i Glasgow, Skottland Grahame Gardner i.u. 0.9.x
Sighthills stensättning är en modern cirkelformad stensättning konstruerad 1979 av amatörastronomen och science fiction-författaren Duncan Lunan. Den ligger vid motorvägen M8 i Glasgows stadscentrum, men bjuder trots det på förvånansvärt vackra vyer. Stensättningen ligger i linje med sommar- och vintersolståndens upp- och nedgångar samt månens högsta och lägsta deklinationspunkter. Riktpunkter för Rigels uppgång har inkluderats för 1800 f.Kr. och 1979 e.Kr. (2 MB)
beech_thumb.jpg Beech Hills stensättning i Nutley, East Sussex, England Grahame Gardner i.u. 0.9.x
Beech Hill är en modern cirkelformad stensättning konstruerad 2000 av Ivan McBeth och Richard Creightmore vid The Geomancy Group. Den ligger i Ashdownskogen och är riktad i linje med Polstjärnan, vars position markeras med ett särskilt vinkelmärke. (2,2 MB)
calave_tb.jpg Calanais I (Callanish) Avenue i Lewis, Yttre Hebriderna, Skottland Grahame Gardner i.u. 0.9.x
Callanish är enligt mångas förmenande de Brittiska öarnas främsta megalitiska monument. Ändå är det bara den största ingående delen av ett vidsträckt komplex av sammankopplade monument, möjligen utformade att observera månens sydliga huvudsakliga deklinationsextrempunkter. Från positionen vid slutet av avenyn kan månen ses gå ned bakom klippan Cnoc-an-Tursa, bara för att "återtändas" i mitten av huvudcirkeln strax därefter. (4 MB)
machrie_tb.jpg Machrie Moor 5 på Arran, Skottland Grahame Gardner i.u. 0.9.x
Denna förtjusande lille dubbelkoncentriska stensättning är den första lokalen du kommer till när du besöker Machrie Moor-komplexets megalitlokaler på Arran. Kanske inte den mest spektakulära lokalen i gruppen, men den är en av de mest kompletta och har vackra vyer. (7,3 MB)
mitchthumbnail.jpg Mitchell's Folds stensättning i Shropshire, England Ian Pegler i.u. 0.9.x
Denna underbara, forntida stensättning står på en platå omgiven av Shropshires böljande kullar och uppskattas av både vandrare, slagrutemän och wiccaner. April 2010: ny version med förbättrad centralkameraposition, baserad på Alexander Thoms geometri, och med förbättrade riktningsjusteringar. (1.8 MB)
aveburyn_thumb.jpg Aveburys norra stensättning i Wiltshire, England Ian Pegler i.u. 0.9.x
Den norra cirkulära stensättningen i Europas största megalitiska komplex. I bakgrunden skymtar puben The Red Lion. (1 MB)
vallecrucis_thumb.jpg Klosterkyrkan Valle Crucis i Llangollen, norra Wales Ian Pegler i.u. 0.9.x
Denna cisterciensklosterkyrka, numera en ruin, uppfördes 1201. Men platsen kan ha hyst en avsevärt äldre, medeltida bosättning med en mycket tidig kristen kyrka. (2,5 MB)
ponta-da-piedade.jpg Ponta da Piedade i Algarve, Lagos, Portugal Johan i.u. 0.9.x
Johan fotograferade detta panorama i juni 2006 och sammanfogade bilderna till ett sfäriskt panorama som kan användas med Stellarium. Du ser sandstensklippor vid södra Portugals Atlantkust, en fyr och en naturlig bro.
landscape_gurnigel_thumb.png Gurnigel i Schweiz Martin Mutti i.u. 0.9.x
Det här är Berns astronomiska sällskaps observationsplats.
tishinka-ardashev.jpg Tisjinka i Ryssland Dmitri Ardashev i.u. 0.9.x
Det här är en liten by mellan Moskva län och Kaluga län (ry. oblast), 130 km sydväst om Moskva (55°18'32.46N, 36°26'42.06E, alt=195m).
landscape_t60pic_thumb.jpg T60-kupolen vid Pic du Midi-observatoriet, Frankrike Sylvain Rondi i.u. 0.9.x
Sylvain fotograferade detta panorama i februari 2007 och sammanfogade bilderna till ett sfäriskt panorama som kan användas med Stellarium. Det här är en panoramavy från kupolen till föreningens T60 amatörteleskop (60 cm), installerat vid Pic du Midi-observatoriet.
landscape_t1mpic_thumb.jpg T1M-terrassen vid Pic du Midi-observatoriet, Frankrike Sylvain Rondi i.u. 0.9.x
Sylvain fotograferade detta panorama i februari 2007 och sammanfogade bilderna till ett sfäriskt panorama som kan användas med Stellarium. Det här är en panoramavy från terrassen till det professionella teleskopet (106 cm) vid Pic du Midi-observatoriet (Frankrike).
landscape_sheffieldrivelin_thumb.png Floden Rivelin i Sheffield, Storbritannien Jan Wedekind CC SA-2.0 0.9.x
Det här är ett 270° fiskögepanorama, som skapats utifrån 40 fotografier m.h.a. Hugin. Det visar Rivelin-floden i Sheffield i mitten av april 2007. Perifiera objekt (kvistar och trädtoppar) har tonats ned och gjorts oskarpa m.h.a. GIMP. De överexponerade delarna av horisonten har tagits bort. Copyright (C) 2007, Jan Wedekind, Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.0 Generisk (CC BY-SA 2.0)
landscape_ares_thumb.jpg Ares i Galicien, Spanien Rubén Castiñeiras Lorenzo i.u. 0.9.x
Ares är ett litet fiskeläge i Galicien i nordvästra Spanien, nära staden Ferrol. 360-gradersbilden togs vid middagstid den 6 augusti 2007, precis framför Paseo Rosalía de Castro. Den består av 17 fotografier, sammansatt i Hugin 0.7 beta 4 och bearbetad i GIMP 2.2.17.
landscape_ovindoli_thumb.jpg Ovindoli i Italien Pierluigi Panunzi i.u. 0.9.x
Ovindoli är en berömd skidort i centrala Italien.
rustrel.jpg Rustrel, Frankrike Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Colorado de Rustrel med dess "sentiers de l'ocre et du fer" (stigar av ockra och järn) i Provence, Frankrike.
Stintino.jpg Stintino i Italien aid85 i.u. 0.9.x
Högupplöst 360-graderslandskap fotograferat vid stranden La Pelosa i Stintino på nordvästra Sardinien.
vatican.jpg Petersplatsen i Vatikanstaten Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Petersplatsen i Vatikanstaten. Vissa delar av byggnader saknas p.g.a. brist på bildmaterial. Den här platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
Larvotto.jpg Larvotto i Monaco aid85 i.u. 0.9.x
Högupplöst 360-graderslandskap fotograferat vid stranden Larvotto i Monaco.
Bahia_de_Cadiz.jpg Bahia de Cádiz i Spanien José Codejón i.u. 0.10.x
En ny bro håller på att uppföras över viken. Den här 360-graders panoramabilden togs vid middagstid den 10 september 2012, från piren i den lilla marinan invid brohuvudet på Cádizsidan.

Bilden är resultatet av 11 sammanslagna bildrutor, hämtade ur en 63 sekunder lång HD-video, m.h.a. PhotoStitch och GIMP 2.6.8.

thumbnails.jpg Cocentaina i Spanien Angel Juan Martínez i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy från taket på den lilla staden Cocentainas sekundärskola (ung. högstadium-gymnasium), i regionen Pais Valencià i Spanien. Staden ligger i bergen mellan Valencia och Alicante, där jag undervisar i astronomi med hjälp av Stellarium.
tulipfield.jpg Amstelveen i Nederländerna Jeroen Adolfse i.u. 0.9.x
Detta landskap visar tulpanfälten under våren (maj 2008) i Schagerbrug, Nordholland. Det är ett landskap i den gamla stilen. (Filen är 4,5 MB)
oudmeer_sample.png Son & Breugel i Nederländerna Roland Mathijssen i.u. 0.9.x
Detta landskap visar Oude Meer (Gamla sjön) i Sonse Heide, Son (nära Eindhoven i Nederländerna). (Filen är 5,4 MB)
sirene.png Sirene-observatoriet i Lagarde-d'Apt, Frankrike Cyprien Pouzenc i.u. 0.9.x
Panoramavy över anläggningen. Tidigare användes platsen som avfyrningsanläggning för kärnvapenmissiler. Nuförtiden tar Sirene istället hand om de som vill göra astronomiska observationer. (Filen är 11 MB)
vonarskard-tn.png Vonarskarð på Island Sveinn í Felli i.u. 0.9.x
Vonarskarð (ung. hoppets pass/klyfta; besläktat med nutida svenskans vånna (önska) och skåra) ligger vid Islands geografiska centrum och är ett kargt pass mellan två jöklar i Vatnajökuls nationalpark. Platsen skyddas från sydliga vindar av Vatnajökul, vars stora kalla massa tar hand om den mesta av fuktigheten i luften, vilket gör Vonarskarð ovanligt lämplig för stjärnskådning. Landskap i den gamla stilen, upplösningen är en smula låg. (Filen är 1,1 MB)
woodhenge_winter_solstice_sunset_ts.png Woodhenge nära Stonehenge Hugo Jenks i.u. 0.9.x
Woodhenge, nära Stonehenge, konstruerades runt år 2200 f.Kr. Det bestod av ett stort antal träpålar, som grävts ner i den kalkrika jorden. Pålarna har naturligtvis hunnit brytas ner under årtusendena, idag markeras deras positioner av betongcylindrar.

Sett uppifrån, är pålarna är arrangerade som en serie koncentriska äggformade ovaler. Ovalernas axel ligger ungefär i linje med sommarsolståndets soluppgång.

stonehenge_screenshot_st.jpg Stonehenge Hugo Jenks i.u. 0.9.x
Var det ett observatorium? Ja, det är jag säker på! Monumentets placering i linje med sommarsolståndets soluppgång har varit känd under många år. Placeringen i linje med vintersolståndets solnedgång kan ha varit mer betydelsefull. För första gången publiceras flera ytterligare linjeplaceringar, som beskrivs på Brontovox Publications webbplats. Placeringarna visar att Stonehenge först och främst fungerade som ett vetenskapligt instrument, använt för att mäta vinklar. De viktigaste vinklarna var solens, månens och stjärnornas upp- och nedgångsbäringar. Det gjorde det möjligt att kartlägga hela den synliga himlen.
rila.jpg Rilaklostret i Bulgarien Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Rilaklostret i Bulgarien. Byggnaden är ganska hög, så himmelsytan är inte särskilt stor. Platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
silistar.jpg Silistar i Bulgarien BG360 i.u. 0.9.x
Panoramavy över stranden i Silistar i Bulgarien. Se panoramabilden här: Flash-panorama.
alexandernevsky.jpg Alexander Nevskij-katedralen i Sofia, Bulgarien BG360 i.u. 0.9.x
Panoramavy över Alexander Nevskij-katedralen Bulgarien. Se panoramabilden här: Flash-panorama.
rousse.jpg Frihetsmonumentet i Ruse, Bulgarien BG360 i.u. 0.9.x
Panoramavy från centrala Ruse i Bulgarien. Se panoramabilden här: Flash-panorama.
thumbnail-dm.jpg Münchens centrum Markus Dähne i.u. 0.9.x
Detta landskap visar en vy från den östra kupolen till observatoriet vid Deutsches Museum i München, Tyskland. Under offentliga observationssammankomster används Stellarium för att förklara stjärnhimlen.
landscape_leist_thumb.jpg Leist i Schweiz Bernd Lang i.u. 0.9.x
Detta landskap skapades ur en panoramabild av berget Leist i Schweiz (2 222 m). Bilden togs under en vandringstur från Tanenboden till toppen av Leist.
landscape_stonehenge_thumb.jpg Stonehenge i England Fernando i.u. 0.9.x
Detta landskap visar Stonehenge - det berömda förhistoriska monumentet i Wiltshire i södra England.
avignon.jpg Place du Palais des Papes i Avignon Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Place du Palais des Papes i Avignon, Frankrike. Platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
avignonb.jpg Saint-Bénezet-bron i Avignon Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Saint-Bénezet-bron i Avignon, Frankrike. Platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
orange.jpg Romerska teatern i Orange Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över den romerska teatern i Orange, Frankrike. Platsen är en del av UNESCO:s världsarvslista.
landscape_cambridge_thumb.jpg Centre for Mathematical Sciences i Cambridge, Storbritannien Matt Hickford i.u. 0.9.x
Panoramavy från det grästäckta taket till Centre for Mathematical Sciences vid universitetet i Cambridge i Storbritannien. Bilden togs i mars månad.
landscape_grantchester_thumb.jpg Grantchester Meadows i Cambridgeshire, Storbritannien Matt Hickford i.u. 0.9.x
Panoramavy från Grantchester Meadows i grevskapet Cambridgeshire i Storbritannien. Bilden togs i mars månad. Platt horisont.
landscape_areeiro_thumb.jpg Pico do Areeiro Filipe Gomes i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy över Pico do Areeiro, den tredje högsta punkten på Madeira i Portugal.
landscape_caniga_thumb.jpg Frazione Caniga Andrea Pittalis i.u. 0.9.x
Denna landskapsbild togs i frazione Caniga, nära Sassari på Sardinien i Italien.
cdn-landscape.jpg Cuevas del Negro i Andalusien Peter Lynch i.u. 0.9.x
Ett nästan helt platt slättbygdslandskap i södra Spanien. Platsen har en mycket mörk natthimmel och en vy ner till ca. 3° åt söder.
landscape_aaaov_thumb.jpg Astronomes Amateurs Aixois observatorium i Vauvenargues (AAAOV), Frankrike AAAOV i.u. 0.9.x
Vauvenargues-observatoriet utanför Aix-en-Provence i Frankrike.
landscape_baie_saint_michel_thumb.jpg Astronomes Amateurs Aixois observatorium i Vauvenargues (AAAOV), Frankrike AAAOV i.u. 0.9.x
Saint Michel-viken i sjön Serre Ponçon i de franska Alperna.
landscape_la_guardia_thumb.png La Guardia Quiero Regresar a mi Planeta i.u. 0.9.x
La Guardia är ett fiskeläge i Galicien i nordvästra Spanien. Denna landskapsbild togs den 19 juli 2008 kl. 12.38
landscape_uvalno_thumb.jpg Úvalno i Tjeckien i.u. i.u. 0.9.x
En vy från en trädgård i byn Úvalno i Tjeckien.
sentvid-thumbnail.png Šentvid i Ljubljana, Slovenien i.u. i.u. 0.9.x
Vy från taket på observatoriet vid Šentvids gymnasium i Ljubljana, Slovenien.
stellarium-moczyn.png Johannes Keplers plats i Żagań, Polen Jacek Patka i.u. 0.9.x
Vy över gamla staden i Żagań.
Thumbnail.png Hamnen i La Guardia i Galicien, Spanien Quiero Regresar a mi Planeta i.u. 0.9.x
La Guardia är ett fiskeläge i Galicien i nordvästra Spanien. Denna landskapsbild togs den 19 juli 2008.

Hämta en KMZ-fil om hamnen i La Guardia

Thumbnail.png Slottet i Castro Laboreiro, Melgaço kommun, Portugal Quiero Regresar a mi Planeta i.u. 0.9.x
Castro Laboreiro är en by i kommunen Melgaço i nordvästra Portugal. Byns slott har anor från 1200-talet. Denna landskapsbild togs den 15 augusti 2010.

Hämta en KMZ-fil om slottet i Castro Laboreiro

landscape_rodiano_tmb.png Oljepressen i Rodiano, Italien Christian Waldvogel i.u. 0.9.x
Oljepressen i Rodiano (frantoio Rodiano) ligger vid foten av den bergiga halvön Gargano i Puglia (italienska stövelns "hälsporre"). Några få kilometer uppför bergsvägarna ligger Monte Sant'Angelo, ett berömt stopp på vägen för kristna pilgrimmer på väg till Jerusalem. Stjärnskådning har pågått här under tusentals år; de äldsta gravarna som påträffats i frantoions omgivningar har daterats till företruskisk tid (d.v.s. äldre än ca. år 1000 f.Kr.), och det berömda Castel del Monte ligger inte heller långt bort. Det sfäriska landskapet skapades utifrån åtta bilder, tagna den 20 september 2010 kl. 17.07, från frantoio Rodianos översta terrass. Landskapet kommer i tre olika upplösningar (1024, 2048 och 4096).
luene.jpg Vattentornet i Lüneburg, Tyskland Uwe Prolingheuer i.u. 0.9.x
Det här är en panoramavy från toppen av det gamla vattentornet (56 m ovan mark), uppfört 1906-07 i Nordtyska Lüneburg, en stad med en välbevarad medeltida bebyggelse.
gas-gao.jpg GAS GAO i Ryssland Andrej Kuznetsov i.u. 0.10.x
Den astronomiska forskningsstationen på berget Sjadjatmaz i ryska Kaukasus. Det här är vyn från amatörobservatoriet (av Andrej Kuznetsov och Sergej Kiseljev).
caucasus.jpg Ryska Kaukasus Andrej Kuznetsov i.u. 0.10.x
Europas högsta berg, Elbrus i norra Kaukasus.
fenino.jpg Fenino i Ryssland Jerfolld i.u. 0.10.x
Mysig rysk by, 50 km nordväst om Tver.
junost.jpg Junost i Ryssland Jerfolld i.u. 0.10.x
Planernajastationen i Tver, Ryssland.

North America

saltlakecity.jpg Salt Lake City Panorama Hiram Bertoch i.u. 0.9.x
Hiram made this panorama for the KidsKnowIt Network's outreach program.
landscape_sanjose_thumb.png San Jose, California, USA BrendaEM i.u. 0.9.x
This panorama was made using Nasa's WorldWind. Screenshots were taken at 45 degree increments. The screenshots were layered and stitched together, and then offset until the the Northern mountains were aligned. A landscape such as this could be made of any location in the world. There is a plug-in for WorldWind called "BigScreenshot," that may make the process easier, but not automate it. A plug-in could be written to do this entire process automatically.
thumbnail.jpg Berkeley, California, USA Lee Trampleasure Amosslee i.u. 0.9.x
This panorama is centered at the Cesar Chavez Memorial Solar Calendar at the Berkeley Marina. The solar calendar has large stones that line up with the sunrises and sunsets at the equinoxes and solstices. 4096X2048 PNG photo, 8.3MB, or 2048x1024 PNG photo 2.1MB. In the larger photo, I painted the Golden Gate bridge to make it stand out a bit more. Credits and location can be found in the landscapes.ini file. Please include credits if you use/distribute this version.
tn_School-Image2.png Chesterton Elementary School - San Diego, California, USA John Chester i.u. 0.10.x
Denna landskapsbild was taken to help encourage students to learn about science and astronomy using Stellarium. The panorama was taken at the playground area of Chesterton Elementary School on October 23, 2011. The image was constructed using the Multiple Image Method using 8 overlapping images to provide a high level of detail. The original composite panorama image was 22442 (width) x 2418 (height) pixels . Composite photo reduced to 5 equally sized photos of 2048 by 1024 pixels. Many trees created complex horizon background but left details, such as tether-ball poles, in place during transparency development to keep landscape realistic. The lines of the playground provide an interesting perspective with Stellarium.
eltajin.jpg El Tajin, Mexico Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
This is a panoramic view of the prehispanic city of El Tajin. Theses ruins are part of UNESCO World Heritage.
mexico.jpg Mexico Ciudad, Mexico Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
This is a panoramic view of the Zocalo (Plaza de la Constitución) of Mexico Ciudad.
uxmal.jpg Uxmal, Yucatan, Mexico Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
This is a panoramic view of the Cuadrangulo de las Monjas in Pre-Hispanic Town of Uxmal. This site is part of UNESCO World Heritage.
boulder_thumb.png University of Colorado at Boulder, Boulder, Colorado, USA Martin C. Doege i.u. 0.9.x
View from Farrand Field at the University, with the Flatirons to the southwest. (File is 2.9 Mb)
landscape_jasperpyramidisland_thumb.jpg Jasper National Park, Alberta, Canada Rogier Gruys i.u. 0.9.x
Pyramid Island dark sky observation site in Jasper National Park, Alberta, Canada - world's largest Dark Sky Preserve. This site is only 15 min from the town of Jasper, yet nearly perfectly dark. The panorama was taken just before sunset in October 2011.
heritagepark-thumbnail.png Heritage Park Museum, in Terrace, British Columbia, Canada Lenard Lindstrom CC BY-NC-ND 3.0 0.9.x
A view of Heritage Park Museum, Terrace, British Columbia, Canada. It was photographed in August, 2011.

The full panorama, including sky, can be viewed at 360Cities.

This collection of early 20th Century log buildings shows the diverse construction styles used by immigrant settlers of the Skeena Valley. The two story Kalum Lake Hotel is the centrepiece of the park. To the right of the hotel a summer student talks with two of the fifteen or so young visitors attending a children's day.

South America

paranalscreenshot.png ESO's Very Large Telescope in the Atacama Desert, Chile Dirk Essl i.u. 0.9.x
The Very Large Telescope Project (VLT) is a system of four separate optical telescopes (the Antu telescope, the Kueyen telescope, the Melipal telescope, and the Yepun telescope) organized in an array formation. Each telescope has an 8.2 m aperture. The array is complemented by three movable Auxiliary Telescopes (ATs) of 1.8 m aperture. The project is organized by the ESO.
cachi.jpg Cachi, Argentina Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
This is a panoramic view of the Parque National Los Cardones near the village of Cachi.
lagunaverde.jpg Laguna Verde, Bolivia Xavier Bonnefoy-Cudraz i.u. 0.9.x
This is a panoramic view of the Laguna Verde and Laguna Blanca under the Juriques (5704m) and Licancabur (5920m) Volcanos. These lakes are located in Reserva Nacional Eduardo Avaroa, Bolivia.
euler_la_silla_thumb.png Swiss Euler Telescope, ESO La Silla Observatory, Chile Malte Tewes i.u. 0.9.x
Euler is the nearby telescope that can be seen in the west. It is operated by the University of Geneva, and its main duty is the quest of extrasolar planets. The New Technology Telescope (NTT) shows up just behind Euler's control room, Tarot is in due south, and finally the venerable ESO 3.6 meter telescope sits on its hill in the southeast. The panorama was taken on September 3, 2010, at about 7:25 local time, a wonderful sunrise after a snowy night. Screenshots
landscape_braziland_thumb.png Divinópolis, Brazilia Wanderson Nunes Ferreira i.u. 0.9.x
Wanderson Nunes Ferreira photographed this panorama in the Brazilian city of Divinópolis in March 2011 and stitched it together till ett sfäriskt panorama that can be used with Stellarium.

Polar regions

concordia.png French-Italian Concordia Station Cyprien Pouzenc GPLv2+ 0.10.x
Panoramic view of the station installed at Dome C, Antarctica.

Special

simple.jpg Simple Alexander Wolf Allmän egendom 0.10.x
Simple semi-transparent texture for Stellarium.

Contributions

Please feel free to contribute your own custom landscapes here. Make thumbnails 200x114 pixels to fit with the rest of the page. Please include a location section in your landscape.ini file with the longitude, latitude, altitude and planet for the location of the landscape (see one of the pre-existing landscapes for an example).

To find out more about how to create a landscape, see the Stellarium User Guide, and examine existing landscapes. If you are having problems, posting to the forums is a good way to get some advice.

Important note on image dimensions

IMPORTANT: Make sure all textures have dimensions which are integer powers of 2, i.e. 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, ... e.g. 4096 by 1024, 2048 by 2048 and so on.

This is a limitation of OpenGL. Some video hardware will work OK with images with different image dimensions, but many will not display properly, suffer vastly reduced frame rates, and even crash the computer.

Please make sure all contributed landscapes conform to these requirements, or your link may be removed.

Be aware that many people's video hardware cannot handle very large textures. This is hardware and driver dependent. A typical maximum image size is 2048x2048 or 4096x4096.

Paketinnehåll

Please package your landscape in a .zip file with all files inside a directory in the .zip file. This should be unique to your landscape, and it would be nice it it was all lower-case with no spaces.

You should also include a readme.txt file which describes the landscape and specifies any usage restrictions or licensing terms for the images used in the landscape.

Licensiering

Before you distribute images as part of a Stellarium landscape, please ensure you are legally entitled to - you must be the copyright holder for the images, or be able to distribute them for use with Stellarium under the terms of some agreement with the copyright holder (e.g. Creative Commons licensed images found on the web).

It is important to explicitly state what use may be made of images for your landscape. This should be done in the readme.txt file inside the .zip file.

Vi rekommenderar en öppen källkod-licens som är kompatibel med programmet Stellarium (d.v.s. licensen GNU GPL) eller en av Creative Commons licenser.

Exempel på paketinnehåll

Från landskapet "Husband Hill, Mars":

Arkivfil: landscape_mars_husband_hill.zip
 Längd   Datum  Tid   Namn
 -------- -------- ------ --------
 1815308 02-05-07 21:02  mars_husband_hill/husband_hill.png
   211 05-28-07 19:44  mars_husband_hill/landscape.ini
   1096 06-04-07 15:21  mars_husband_hill/readme.txt
 --------          -------
 1816615          3 files

Filen readme.txt bör se ut ungefär så här:

Mars Husband Hill Landscape for Stellarium
==========================================

Description
-----------

This landscape was taken from the NASA Spirit Rover on Mars.


Files
-----

This file (readme.txt) should have come in a zip file with some others
Here is a listing of all the files which should be in the zip file:

 mars/readme.txt
 mars/landscape.ini
 mars/husband_hill.png


Installation & Use
------------------

Unzip the landscape package file in your personal stellarium data
directory, or the <config_root>/landscapes directory. The location
varyies depending on your operating system. See the Stellarium
User Guide for per-platform details.

Once you have installed the landscape, open Stellarium and go to the
configuration dialog. Select the landscapes tab, and select the landscape
from the list of available landscapes.


Credits
-------

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/panoramas/opportunity/index.html


License
-------

NASA Images are released into the public domain

En svensk översättning utöver den obligatoriska engelska versionen av readme.txt kan bifogas om så önskas, i samma fil eller i en egen fil som viktigt.txt:

Landskapet Mars Husband Hill för Stellarium
===========================================

Beskrivning
-----------

Den här landskapsbilden togs på Mars av NASA:s forskningsströvare Spirit Rover.


Filer
-----

Den här filen (readme.txt/viktigt.txt) skall ha kommit i en ZIP-fil tillsammans med några andra filer.
Här är en lista över alla de filer som skall finnas i ZIP-filen:

 mars/readme.txt
 mars/landscape.ini
 mars/husband_hill.png


Installation & användning
-------------------------

Packa upp landskapspaketfilen till din användarmapp för Stellarium
eller mappen <konfigurationsrot>/landscapes. Platsen för rätt mapp
beror på ditt operativsystem. Konsultera Stellariums Användarhandbok
för plattformsspecifik information.

När du har installerat landskapet, starta Stellarium och öppna
konfigurationsfönstret. Gå till landskapsfliken och välj
landskapet ur listan över tillgängliga landskap.


Referenser
----------

Bildreferens: NASA/JPL-Caltech/Cornell
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/panoramas/opportunity/index.html


Licens
------

Bilder från NASA (NASA Images) är utgivna som allmän egendom i det offentliga rummet.


File encoding

The landscape.ini and readme.txt files should be UTF-8 encoded text or plain ASCII. It's probably a good idea to adopt the Windows line ending encoding, (i.e. CR LF). Both Windows and *nix style line ending encoding should work OK in Stellarium, but Windows users will have an ugly time reading the readme.txt if it uses *nix-style newlines.

Need hosting?

If you have a landscape you would like to share but have no web-space to put it, email to any Stellarium developers and we'll put it on our site.

See also

Tools

The following tools may be useful to people who wish to create their own landscapes:

Program Platform(s) License Notes
Autostitch Windows; may also run on Linux using Wine Shareware/demo Looks like it produces good results. Registered version includes extra types of projection. No source code.
Hugin Linux; FreeBSD; MacOSX; Windows Free/open source (GNU GPL) Hugin is a nice GUI for Panorama Tools
Panorama Tools Linux; FreeBSD; MacOSX; Windows Free/open source (GNU GPL)
Microsoft's Image Composite Editor Windows Free (costless)

External links

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
in this wiki
other languages
Toolbox